HomeFilialeFDG Piatra Neamţ

FDG Piatra Neamţ

FDG Piatra Neamţ s-a înfiinţat în aprilie 1994, dar existenţa organizaţiei a fost scurtă, doar cu întâlniri sporadice cu membrii noştri în diferite locaţii din oraş. La înfiinţare, participanţii au ales ca preşedinte al organizaţiei pe dl. Mihai Neamţu şi secretar pe dl. profesor Francisc Gille. La început, speranţele şi dorinţele tuturor au fost mari, dar în scurt timp ele s-au năruit din motive pe care aveam să le aflăm mai târziu, ambiţii mai mult personale.


Ulterior, o parte din membrii FDG Piatra Neamţ s-au orientat către FDG Bacău, organizaţie mult mai activă, de la care am avut multe de învăţat, mai ales de la preşedintele ei de atunci, dl. Friedrich Martin Peck. Aici am putut să aflăm multe informaţii care veneau de la centru şi la care noi, cei de la Piatra Neamţ, nu aveam acces. Lunar, un grup de etnici germani luam trenul sâmbăta dimineaţa şi ne prezentam la Bacău la şedinţă. Aici am participat cu plăcere, timp de patru ani, la toate activităţile şi am legat prietenii care durează şi în prezent.

În 1998, din cauză că eram destui navetişti la FDG Bacău şi sfătuiţi de dl. Peck, am hotărât să reînfiinţăm organizaţia de la Piatra Neamţ. Am reuşit să închiriem un spaţiu în cadrul Liceului de Chimie „Gheorghe Cartianu”, am dat un anunţ în ziar privind reînfiinţarea şi locul întâlnirii şi aşa s-a ajuns la prima întâlnire cu membrii după câţiva ani de pauză la Piatra Neamţ. Spre surpriza unora, în toţi aceşti ani FDG Piatra Neamţ nu s-a dizolvat, ba dimpotrivă, avea un nou preşedinte în persoana d-lui ing. Michael Gaspari. Lipsa unui spaţiu propriu şi întâlnirile în diverse locaţii au făcut ca membrii noştri să-şi piardă încrederea şi să se orienteze către alte organizaţii ca Suceava, Braşov, Oraviţa, Iaşi, Bacău, respectiv în locurile lor de origine. La această primă întâlnire din 1998 s-a ales noul Consiliu Director, iar preşedinte al organizaţiei a fost ales Dan Rudy Matzner, secretar Gabriela Lopăţel, secretar cultural Elena Oboroceanu şi contabil Luiza Horga. La acest nou început de drum, numărul membrilor a fost în jur de 40 - plătitori de cotizaţii.

Începând cu anul 2000, FDG Piatra Neamţ se reorganizează şi obţine personalitate juridică, se mută într-o nouă locaţie în cadrul Şcolii „Spiru Haret”, iar numărul membrilor creşte binişor. Cu această dată, în Consiliul Director al FDG Piatra Neamţ este numită ca vicepreşedinte d-na Augusta Jumanca, iar ca şi contabil d-na Elena Nădejde. Facilităţile de care am beneficiat la noua locaţie au permis desfăşurarea mai multor activităţi culturale, la care membrii noştri participă cu multă plăcere: întâlniri de Fasching (carnaval), de Paşte, de Ziua Copilului, de Ziua Unităţii Germaniei, de Crăciun. Tot aici am avut câţiva ani la rând două clase pentru începători şi avansaţi la limba germană, la care au participat atât membrii Forumului, cât şi copii de la Şcoala „Spiru Haret” şi de la alte şcoli. În acest timp, activitatea FDG Piatra Neamţ s-a orientat şi către activităţi cu caracter social odată cu colaborarea pe care am stabilit-o cu organizaţia germană „Hilfe für Osteuropa” (Ajutor pentru Europa de Est). Această colaborare include sprijinirea unor grădiniţe din oraş, a unei parohii catolice şi a uneia ortodoxe, sprijinirea Spitalului Judeţean, a unei fundaţii care se ocupă de vârstnici, precum şi sprijinirea şi ajutorarea membrilor noştri din Forum şi a tuturor celor care ne-au cerut ajutorul şi pe care am putut să-i ajutăm.

În prezent, sediul FDG Piatra Neamţ are o nouă locaţie în cadrul Liceului „Calistrat Hogaş”, unde ne desfăşurăm toate activităţile.

Numărul membrilor noştri este în prezent de 132, din care 10 sunt simpatizanţi.

În cadrul activităţilor culturale pe care le-am avut sunt de menţionat deplasările în urma invitaţiilor pe care le-am primit de la organizaţiile Forumurilor germane de la Iaşi, Bacău şi Gura Humorului. În cadrul acestor colaborări am participat cu corul nostru, cu melodii din repertoriul german.

Pe lângă grupul coral căruia îi îmbogăţim repertoriul, am reuşit sa formăm cu membrii noştri şi o echipă de dansuri populare germane.

Ca proiecte de viitor sperăm să colaborăm în continuare cu toţi cei doritori să ne cunoască.