HomeFilialeFDG Pitesti

FDG Pitesti

Forumul Democrat al Germanilor din Piteşti

 

Istoric

 

Forumul German din Piteşti a fost înfiinţat în 1995 la iniţiativa domnului Petre Ionescu, care împreună cu domnii Rynthie, Dewald şi Ebenhöh s-au ocupat de identificarea altor etnici germani din oraşul nostru, apoi din zona Argeş, consultând cartea de telefon şi arhivele bisericilor romano-catolică şi evanghelică.

 

 

Aceşti domni sunt membrii fondatori ai Forumului German din Piteşti.

 

Localizare

 

De la înfiinţarea lui în 1995, Forumul German a avut sediul în trei locaţii diferite. Din motive variate (imposibilitatea de a mai plăti chiria şi utilităţile sau condiţiile improprii), sediul a fost mereu schimbat, până în anul 2006 când prin bunăvoinţa parohului bisericii romano-catolice am primit o încăpere într-o clădire aparţinând parohiei. Aici nu plătim chirie şi beneficiem şi de o sală mai mare atunci când avem nevoie pentru anumite evenimente.

 

 

 

Conducerea

 

Forumul local din Piteşti este condus de un preşedinte în persoana doamnei Helga Iana- Ebenhöh şi de un Consiliu Director format din şase membri, secretar fiind domnul Walter Rynthie.

 

 

 

Numărul de membri

 

Dacă la înfiinţare Forumul a fost asaltat de membri, atât etnici cât mai ales simpatizanţi (care credeau că astfel li se va facilita obţinerea vizei pentru Germania), pe parcursul anilor numărul de membri s-a modificat din varii motive: mulţi din cei în vârsta au murit, iar urmaşii lor nu mai sunt la fel de interesaţi sau mulţi au plecat definitiv în Germania. Nimeni nu s-a retras, dar sunt persoane de care nu se mai ştie nimic de ani de zile. Este foarte greu de precizat numărul exact în condiţiile în care numerele de telefon s-au schimbat şi nu există o carte de telefon care să acopere toate reţelele de telefonie.

 

Cu toate acestea, conform celor care plătesc anual cotizaţia, avem 141 de membri de drept şi 32 simpatizanţi.

 

 

Activităţi

 

Cei câţiva membri fideli se întâlnesc în prima sâmbătă a fiecărei luni, în afară de lunile de vară şi de iarnă. La o întâlnire obişnuită, oamenii conversează în limba germană, servesc un ceai, o cafea, citesc presa în limba germană (ADZ) şi împrumută cărţi din biblioteca Forumului.

 

De Paşti şi de Crăciun întâlnirile sunt mai deosebite: se pregătesc mâncăruri tradiţionale germane, se ascultă muzică specifică, se cântă colinde. Întâlnirile se prelungesc la câteva ore şi oamenii se simt bine.

 

Până acum 3 ani se organizau şi cursuri de limba germană în cadrul Forumului nostru, dar apoi doamna profesoară a renunţat din lipsă de timp.

 

Principalele realizări

 

Printre evenimentele deosebite organizate de Forumul Piteşti am putea aminti despre o întâlnire specială pe care o organizăm cu ocazia Zilei Naţionale a Germaniei, pe 3 octombrie. Această tradiţie am început-o în urmă cu 2 ani.

 

Poate cel mai important proiect în care ne-am implicat a fost pe plan local, în cadrul “Festivalului interetnic”, organizat în oraşul nostru începând cu anul 2007. Aici participă toate etniile din judeţul nostru: rromi, maghiari, italieni, greci. Noi am participat în anul 2007 cu o expoziţie de cărţi poştale reprezentând ţări vorbitoare de germană, precum şi cu o mini-expoziţie de costume populare germane şi austriece.

 

 

 

Proiecte

 

Din păcate, numărul mic de membri activi, dintre care majoritatea foarte bătrâni şi bolnavi, precum şi dificultăţile materiale ne fac să nu avem proiecte deosebite.

 

Ceea ce ne dorim şi ne propunem este să menţinem întâlnirile şi micile sărbători.

 

Şi, bineînţeles, ne dorim să reluăm cursurile de limba germană pentru copii.

 

 

 

Diverse

 

Ca şi în alte oraşe mai mici, ne confruntăm cu problema îmbătrânirii membrilor noştri. De la an la an vin tot mai puţini. Unii mor, alţii nu se mai pot deplasa. Iar cei tineri sunt din ce în ce mai ocupaţi şi preocupaţi de grijile vieţii. Cu greu mai vin la întâlnirile noastre şi, din păcate, problema noastră cea mai mare este însăşi cunoaşterea limbii germane.