HomeFilialeFDG Tulcea

FDG Tulcea

Forumul Democrat al Germanilor din Tulcea

 

Istoric

 

Forumul German din Tulcea a fost înfiinţat în toamna anului 1991 cu denumirea Forumul Democrat al Germanilor din România – Filiala Tulcea. Până la acel moment exista o listă a germanilor dobrogeni şi a etnicilor germani în special din localităţile Malcoci şi Tulcea, întocmită şi păstrată de doamna Mathilda Mihiş. Din punct de vedere organizatoric, unii dintre aceştia aparţineau de Forumul German din Constanţa, iar ceilalţi de Asociaţia germanilor dobrogeni stabiliţi în Germania.

 

 

La şedinţa de constituire au participat şi reprezentanţi ai Forumului Constanţa, care au fost de acord cu această „secesiune”. Membri fondatori au fost: Mathilda Mihiş, Jakob Caim, Richard Wagner, Emilia Mihail, Paul Brand şi Mihail Paraschiv, care au format şi Consiliul Director al acestei prime versiuni a Forumului German din Tulcea. Ca preşedinte a fost ales Richard Wagner.

 

La data de 12.04.2005, Forumul German din Tulcea şi-a obţinut personalitatea juridică sub denumirea de „Forumul Democrat al Germanilor din Tulcea”. Printre membrii fondatori s-au numărat Richard Wagner, Carmen Ungureanu, Ana Maria Galbur, Emilia Mihail, Jakob Caim şi Ecaterina Gheorghiu.

 

Localizare

 

Sediul actual al FDG Tulcea se află într-un apartament de două camere achiziţionat la data de 05.12.2003 de Forumul Regional din Regiunea Extracarpatică, care ne-a fost pus la dispoziţie în mod gratuit şi pe care, parţial cu fonduri proprii şi parţial cu o finanţare de la Ministerul de Interne al Germaniei, l-am amenajat şi dotat cu cele necesare unui sediu şi centru de întâlnire. Adresa sediului este: Str. Gării nr. 9, bl. G4, sc. A, et. 1, ap. 9, Tulcea.

 

Conducere

 

Conducerea actuală a FDG Tulcea este formată din:

 

            Richard Wagner                     preşedinte

 

            Emilia Mihail                          vicepreşedinte

 

            Edeltraut Christa Rădulescu  membru, responsabilă cu activităţile culturale

 

            Ecaterina Gheorghiu              membru

 

            Jakob Caim                            membru

 

            Ana Maria Galbur                  membru

 

Numărul de membri

 

FDG Tulcea are în prezent 179 de membri, dintre care 135 membri de drept şi 44 de simpatizanţi.

 

Activităţi

 

Printre activităţile curente ale FDG Tulcea pot fi amintite, pe lângă activităţile administrative ale organizaţiei, şi următoarele acţiuni: întâlniri săptămânale ale membrilor miercurea după-amiaza, în cadrul cărora fie se citeşte presa germană, fie se urmăreşte şi se comentează emisiunea în limba germană de la TVR 1, în funcţie de împrejurări. În afară de asta se joacă remi şi se ascultă muzică germană.

 

Vinerea la ora 12 se întâlnesc copiii din trupa de dans „Rhythmus“ (Ritm) cu profesoarele de dans Rozalia Pătlăgică şi Edeltraut Christa Rădulescu pentru repetiţiile săptămânale.

 

Pe lângă manifestările culturale tradiţionale cu organizare proprie, cum ar fi carnavalul, serbarea de Paşti, Ziua Femeii, Ziua Unităţii Germaniei, Moş Nicolae şi serbarea de Crăciun, mai au loc în Tulcea numeroase acţiuni culturale organizate fie de Consiliul Municipal şi de Consiliul Judeţean, fie de reprezentanţii diferitelor minorităţi etnice din judeţ, la care fie suntem prezenţi în calitate de invitaţi, fie de cele mai multe ori participăm activ cu expoziţii de costume populare, tablouri şi cărţi şi nu de puţine ori şi cu trupa noastră de dans „Rhythmus“.

 

Aici amintim următoarele manifestări: Festivalul Dunării, Ziua Minorităţilor, Săptămâna filmului interetnic, concursul culinar interetnic etc. Pentru participările noastre la aceste manifestări stau mărturie numeroasele diplome de participare şi diplome de onoare aflate la sediul nostru.

 

La postul de radio local „Radio Argus“ s-a transmis live în toamna anului 2009 în fiecare a doua sâmbătă după-amiază la ora 16 emisiunea „Ora germană“, cu rubrica de actualităţi, de cultură şi de muzică. Din păcate, seria celor trei emisiuni foarte reuşite a fost întreruptă din motive independente de noi şi nu a mai fost reluată nici până azi.

 

Proiecte

 

Un proiect mai vechi al nostru îl reprezintă înfiinţarea unui cor mixt, proiect pe care sperăm să-l punem în practică în viitorul apropiat.

 De asemenea, dorim să organizăm cursuri de germană pentru copii şi adulţi.