HomeFilialeFDG Galaţi

În baza dosarului nr. 336 PJ/1990 al Judecătoriei Galaţi şi sentinţei civile nr. 324/22.11.1990 s-a înfiinţat Forumul Democrat al Germanilor din Galaţi, constituindu-se un Consiliu Director format din 7 persoane, printre care Frederich Schwing (preşedinte), Hugo Prager, Clara Beker, Anton Praisler, Panait Praisler, Edmund Bradler şi Dorina Ciobanu.

Forumul avea atunci 380 de membri. Din cauza unor plecări definitive în Germania, mutări din localitate şi decese, actualmente mai sunt 205 membri.


În urma unor reorganizări necesare a fost ales un alt Consiliu Director având ca preşedinte pe d-nul Eugen Deak. După decesul acestuia a fost aleasă o nouă conducere formată din 5 persoane, care funcţionează şi în prezent, şi anume: Dieter Krampulz, Elena Popa, Dumitru Stemer, Herbert Schuster şi Hugo Prager - preşedinte. Forumul German din Galaţi cuprinde membri din trei judeţe: Galaţi, Vrancea şi Brăila.

În dorinţa de a promova limba germană am sprijinit de fiecare dată când a fost nevoie, chiar apelând la Inspectoratul Şcolar, atât pentru grădiniţa de copii “Cristal”, cât şi pentru Colegiul Al. I. Cuza, asigurând un cadru de predare la grădiniţă. Aceasta a fost dotată de noi cu material didactic, jucării, casete video cu basme, articole sportive şi chiar un
televizor color nou, cu video încorporat. A fost editată chiar şi o revistă bilingvă, ”Niederdonauer Blick” (Imagini de la Dunărea de Jos).

Din lipsă de fonduri, însă, ea şi-a încetat ulterior apariţia.

Prin organizarea în cadrul Forumului a unui curs de învăţare a limbii germane, condus de d-na Elena Popa, s-a putut crea şi un cor cu peste 20 de copii, care funcţionează şi astăzi. Aproape toţi spun poezii şi prezintă mici texte în legătură cu sărbătorile celebrate, cum ar fi Crăciunul, Sf. Martin, Paştele, Ziua Unităţii Germaniei etc.

În paralel cu corul condus de d-na Popa mai participă la acţiunile noastre un grup de elevi mai mari, condus de d-na prof. Ursula Turtă. Acest cor este acompaniat la orgă electronică de un tânăr. Aceste manifestări artistice anuale au loc la sediul Forumului, la clubul şcolar sau chiar în biserica romano-catolică Sf. Ioan Botezătorul din Galaţi. Astfel, şi serbarea Crăciunului din anul 2009 a fost foarte apreciată de persoanele invitate, cum ar fi d-na prof. Felicia Soloviev şi unii părinţi ai căror copii învaţă limba germană, dar nu sunt membrii noştri. La pregătirea programului artistic a participat şi un nou membru al nostru care s-a stabilit în judeţul Galaţi, d-nul Klaus Hansen, care a recitat poezia “Der Engel” (Îngerul).

Cu alte ocazii, înainte de Crăciun, au avut loc întâlniri cu reprezentanţi din partea Primăriei, Consiliului Judeţean, cu membrii altor minorităţi, unde am prezentat un material despre tradiţiile germane, despre perioada de Advent şi coroniţa cu cele patru lumânări care se aprind în ordinea săptămânilor rămase până la Crăciun.

Am fost vizitaţi de o clasă de elevi care, deşi învăţau limba engleză, au prezentat un dans german, după care au cântat în limba engleză.

Forumul nostru participă la diferite acţiuni organizate de Primăria Municipiului Galaţi şi de Consiliul Judeţean Galaţi, cum ar fi Ridicarea Drapelului de Ziua Naţională a României, Ziua Eroilor (care se ţine de Înălţare) în cimitirul “Eternitatea”, unde se depun coroane la mormintele ostaşilor germani căzuţi în timpul celui de al II-lea război mondial.

Coroanele depuse sunt din partea Consiliului Judeţean, Primăriei, a unei societăţi din Galaţi şi evident din partea Forumului nostru.

De asemenea, la cererile transmise de către Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge (Asociaţia germană de refacere a cimitirelor eroilor) depunem coroane sau jerbe şi aprindem câte o lumânare la mormintele unor soldaţi germani căzuţi pe aceste meleaguri, la solicitarea membrilor familiilor acestora din Germania.

În afară de aceste activităţi permanente, în anul 2009 Forumul nostru a răspuns la solicitarea bibliotecii V. A. Urechia şi a organizat Zilele Forumului Democrat German din Galaţi în perioada 9–11 octombrie. În program am inclus:

  • Germania – ţara-mamă, scurt istoric despre etnie - prezentat de d-nul Hugo Prager
  • Urme pe nisip – poem filosofic în limba germană, prezentat de copiii îndrumaţi de d-na Elena Popa
  • cartea germană veche din colecţia bibliotecii V. A. Urechia
  • începuturile comunităţii germane pe teritoriul României
  • fotomontaj prezentat de copiii de la liceul d-nei prof. Ursula Turtă
  • Oktoberfest - prezentare video.


Cu ocazia prezentării unui mic concert de colinde al copiilor noştri la biserica romano-catolică, postul “Radio Maria” l-a înregistrat şi difuzat.Pe 15.01.2010, la invitaţia bibliotecii V. A. Urechia, în cadrul spectacolului omagial Mihai Eminescu sub titlul ”Eminescu mon amour”, eleva Pristena Man a recitat în limba germană poezia “Und wenn ein Zweig
ans Fenster schlägt“ (Şi dacă ramuri bat în geam).