HomeFilialeFDG Constanta
Skip Table of Contents

Article Index

  1. FDG Constanta (current position)
  2. Foto octombrie

Forumul Democrat German din Constanta a fost infiintat ca asociatie fara personalitate juridica in aprilie 1990. Primul presedinte a fost dl. Martin Binder, decedat in Germania.

Sediul FDG Constanta a fost in diferite locatii, ca de ex. in incaperile din casa parohiala a Bisericii Evanghelice din Constanta, dupa aceea intr-o incapere inchiriata de la administratia municipala. Dupa renovarea Casei Germanilor din Constanta in anul 2002 cu ajutorul Ministerului Federal de Interne din Germania si a FDGR-Regiunea Extracarpatica, prin efortul presedintelui dl. dr. Klaus Fabritius si al fostului director executiv dl. Leopold Minkiewicz, intre timp decedat, asociatia noastra a primit in aceasta cladire trei incaperi fara chirie si are acces si la restul spatiilor din cladire.


In anul 2003, asociatia Forumul Democrat al Germanilor din Constanta a fost inregistrata ca persoana juridica la Judecatoria Constanta de catre 5 membri.

Asociatia noastra dispune de o camera pentru sedintele Consiliului Director, un secretariat si un birou administrativ. Cladirea Casei Germanilor este situata in centrul Constantei si dispune de o sala de conferinte, o biblioteca, alte incaperi la parter si subsol, ca si de patru camere de oaspeti la etaj.

Conform statutului, conducerea asociatiei este asigurata de Adunarea Generala. Conducerea operativa este realizata de un Consiliu Director format din 7 persoane.

Avem 190 de membri inscrisi, din care 9 membri simpatizanti.

Activitatea curenta consta in activitati administrative si activitati culturale. Activitatile administrative sunt executate de presedinte, cu sprijinul membrilor Consiliului Director. Activitatile culturale se stabilesc de Consiliul Director si fiecarui membru al acestuia i se repartizeaza anumite activitati. Astfel, FDG Constanta organizeaza in medie 4-8 activitati culturale anual, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relatii Interetnice al Guvernului României, ca de
ex. sarbatorile traditionale: Craciunul, Pastele, Ziua Femeii, dar si alte activitati culturale ca de ex.: participarea la un seminar stiintific organizat de Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii “Ovidius” din Constanta, cu tema “Germanii din Dobrogea”, sfintirea unei placi comemorative in satul Nisipari, judetul Constanta, organizarea unui concert de pian Beethoven impreuna cu Facultatea de Arte a Universitatii “Ovidius” din Constanta, expozitii de picturi in colaborare cu Liceul de Arta din Constanta, editare de carti, participarea la Târgul de Carte “Gaudeamus” organizat in 2009 la Mamaia de Radio România, expozitia de fotografie a d-lui Erhardt Fraymayer cu tema “Urme ale trecutului german
in Dobrogea”, prezentata la Casa de Cultura “Friedrich Schiller” din Bucuresti si la Muzeul de Arheologie si Istorie Nationala din Constanta s.a.

In perspectiva vor fi organizate in continuare sarbatorile traditionale ale germanilor, va aparea o noua editie a unei carti in limba germana si româna despre germanii din Constanta si Dobrogea, vom organiza o intâlnire cu membrii Asociatiei germanilor din Dobrogea (cu sediul in Germania) si vom participa la diferite evenimente culturale cu alte minoritati.

Activitatea noastra a fost de mare diversitate in acesti 20 ani. In perioada care a trecut de la infiintarea noastra am inregistrat impliniri, ca de ex. o buna colaborare cu TVR 1 – emisiunea in limba germana, cu Universitatea “Ovidius”, cu Liceul de Arta, cu alte minoritati, cu mass-media, cu Radio Constanta, dar si neimpliniri. Astfel, asociatia nu a reusit sa infiinteze un cor sau o echipa de dansuri, avem o publicitate nesatisfacatoare a fondului de carte din biblioteca noastra, a prezentei germanilor in aceasta zona a tarii, etc.

 

Pagina 1 din 2

PrecUrmător