HomeFilialeFDG Ramnicu Valcea

Forumul Democrat al Germanilor din Râmnicu Vâlcea

 

FDG Vâlcea a luat fiinţă pe 5.03.1994 ca urmare a discuţiilor purtate cu domnul Paul Philippi, având ca membri fondatori pe Edith Deaconu, Peter Turel, Ştefan Frahler, Emanoil Panţel, Octavian Laschon şi Alexandra Herzbruckner.

 

 

La întâlnirea de constituire au luat parte domnul Paul Philippi din partea FDGR – organizaţia naţională, domnul Ştefan Eckstein din partea FDG Bucureşti (Regiunea Extracarpatică) şi domnul Ivan Truter din partea Consiliului Naţional pentru Minorităţi.

 

S-a propus şi ales un Consiliu Director format din:

 

  • Alexandra Herzbruckner - preşedinte

     

  • Octavian Laschon - vicepreşedinte

     

  • Peter Turel - membru

     

  • Corneliu Crasovan - membru

     

  •  Ştefan Frahler - membru

     

  • Emanoil Panţel – contabil.

     

La acea dată aveam 120 de membri de drept şi 42 de membri simpatizanţi, nu aveam sediu, dar cu ajutorul Primăriei am obţinut o încăpere improprie, dar necesară, pentru care am platit chirie.

 

Cu timpul, numărul membrilor a scăzut considerabil, unii plecând în alte localităţi, alţii din ţară, mulţi trecând în nefiinţă, din cauza faptului că încă de la constituire majoritatea aveam vârste cuprinse între 60-80 ani. Azi mai avem un număr de 93 de membri, din care 22 de membri simpatizanţi.

 

În filiala Vâlcea am avut un număr de 9 foşti deportaţi în URSS, azi mai avem 2, dar şi foşti deţinuţi politici şi un etnic german, poet şi scriitor, absolvent al Şcolii Militare din Berlin, domnul Ionel Grigoriu, ultimul supravieţuitor martor al debarcării din Normandia din 1944.

 

În luna ianuarie sunt sărbătoriţi foştii deportaţi, totul începând cu o slujbă religioasă la Biserica Catolică din localitate. Au loc întâlniri cu ocazia diverselor sărbători religioase şi nu numai.

 

Am organizat cursuri de limba germană.

 

Sub titlul generic "Amintiri din lagărul memoriei" s-a publicat în presa locală un ciclu de interviuri cu foştii deportaţi. La posturile TV locale s-au transmis reportaje cu membrii filialei noastre.

 

Am avut colaborări cu Societatea de Binefacere Straubing, filiala Râmnicu Vâlcea.

 

Pe teritoriul judeţului Vâlcea se derulează în prezent un număr de 12 proiecte cu Asociaţia Transcarpatica, ai căror beneficiari sunt membri simpatizanţi ai Forumului German.

 

Au fost organizate întâlniri cu domnul Ovidiu Ganţ, deputatul minorităţii germane în Parlamentul României.

 

Am participat la toate întâlnirile organizate în ţară de FDGR-Regiunea Extracarpatică.

 

În prezent, sediul FDG Vâlcea se află în fosta şcoală germană. Aici deţinem cu chirie un spaţiu obţinut prin bunăvoinţa Bisericii Evanghelice C.A., pe care l-am mobilat şi dotat cu cele necesare din surse proprii şi cu ajutorul Societăţii Straubing.

 

Având în vedere vârsta înaintată a membrilor noştri, ne rezumăm la activităţi ca audiţii muzicale, vizionări video, partide de şah sau table şi întâlniri ocazionate de anumite date festive.

 

Conducerea actuală a filialei, compusă din:

 

  • Alexandra Herzbruckner - preşedinte

     

  • Octavian Laschon - vicepreşedinte

     

  • Werner Renner - membru

     

  • Nicolae Vaibăr - membru

     

  • Elena Sanda - membru

     

  • Gertrud Petria - secretar

     

  • Emanoil Panţel - contabil

     

îşi propune să colaboreze cu organizaţia Cultul Eroilor, având în vedere că pe teritoriul judeţului se află 3 cimitire în care îşi dorm somnul de veci soldaţi germani, dar şi cu primăriile din localităţile respective, pentru îngrijirea şi menţinerea în bună stare a acestor morminte.

 

Ne propunem, de asemenea, să obţinem acceptul realizatorului ciclului de interviuri cu foştii deportaţi, pentru a le strânge într-o broşură cu acelaşi titlu, pe care să o tipărim la Râmnicu Vâlcea.