HomeFilialeFDG Ploiesti

Forumul Democrat al Germanilor din Ploieşti

 

Istoric

Forumul Democrat al Germanilor din Ploieşti s-a înfiinţat la scurt timp după Revoluţie, şi anume în aprilie 1990. A fost necesară înfiinţarea acestei organizaţii a etniei germane, întrucât pe vremea comunismului nu a existat nici o organizaţie pe baze etnice. A început o colaborare între membrii Forumului, au avut loc acţiuni de întrajutorare, întâlniri de suflet cu prilejul diferitelor sărbători, acţiuni culturale şi înfiinţarea unei grădiniţe în limba germană.

 

Printre membrii fondatori ai FDG Ploieşti se numără: Sebastian Schnell, Hildegard Bratu, Lidia Trică, Steliana Gober, Artur Schuller, Ludwig Farcaş, Paul Rigard, Hans Hermann, Maria Hutner, Ioan Donca, Hermine Conachi, Enrich Welther, Tamara Esse, Monica Burac, Hannelore Eibenschitz.

 

Au fost înscrise în Forum, ca membri simpatizanţi, şi persoane de alte naţionalităţi, care au dovedit ataşament faţă de etnia germană.

 

Localizare

Sediul FDG Ploieşti a fost de la înfiinţare până în 2006 în str. Ştefan cel Mare nr. 2, într-o clădire naţionalizată. Era compus din două camere şi un grup sanitar, fiind în administrarea Primăriei Ploieşti, unde Forumul plătea chirie. Întrucât proprietarul clădirii a solicitat restituirea acesteia, Primăria nu s-a mai implicat în reparaţia clădirii, aşa că s-a ajuns ca acele încăperi să se deterioreze (deoarece erau la etajul III, ultimul etaj al clădirii, tavanul s-a deteriorat).

 

Demersurile conducerii Forumului către organele de răspundere ale Municipiului Ploieşti, respectiv Primăria, au rămas fără răspuns şi fără rezolvare. În primăvara anului 2006, proprietarul clădirii a impus evacuarea Forumului, fiind nevoiţi a apela la Biserica Evanghelică Ploieşti să ne primească cu lucrurile Forumului, temporar. Aici, Forumul a funcţionat vreme de 1 an, biroul fiind într-o nişă a bisericii, neîncălzită şi fără lumină naturală. Pe motiv ca biserica va fi renovată, am fost somaţi să părăsim şi acest loc, dar neavând unde să plecăm, ni s-a permis să depozităm mobilierul şi arhiva Forumului într-o încăpere anexă a bisericii, unde se află şi astăzi.

 

Deci, de patru ani, Forumul German din Ploieşti nu are unde să îşi desfăşoare activitatea, aşa cum făcea în perioada în care avea sediu.

 

Pentru obţinerea personalităţii juridice a Forumului în anul 2008, actuala preşedintă a Forumului, d-na Nadia Niculescu, a pus la dispoziţie apartamentul propriu situat în Ploieşti, str. Găgeni nr. 111A, bl. G1, ap. 40, unde însă nu se poate desfăşura o activitate caracteristică unei organizaţii.

 

Conducere

Conducerea actuală a Forumului Democrat al Germanilor din Ploieşti se compune din:

 

  • Nadia Niculescu - preşedinte

     

  • Lidia Trică - vicepreşedinte

     

  • Dora Dumitru - membru

     

  • Luminiţa Ploscar - membru

     

  • Mariana Tudor – secretar.

     

Numărul de membri

Forumul Democrat al Germanilor din Ploieşti are 150 de membri, din care 50 de simpatizanţi.

 

Activități

Atât timp cât am avut sediu, activitatea Forumului a fost intensă. Programul era de două ori pe săptămână, membrii noştri veneau cu plăcere la Forum, unde se vorbea în limba germană. S-au organizat cursuri de limba germană pentru începători şi avansaţi. D-na Nadia Niculescu preda gratuit, iar sumele modice pe care le plăteau cursanţii intrau în contul Forumului, constituind împreună cu cotizaţiile membrilor baza financiară a Forumului. Se organizau acţiuni culturale cu ocazia “Zilei Deportatului” în colaborare cu Muzeul “Paul Constantinescu”, se sărbătoreau Crăciunul şi Paştele şi chiar şi zilele de naştere ale membrilor.

 

Am participat şi la toate acţiunile la care am fost solicitaţi de Forumul Regional (Regiunea Extracarpatică), cu care avem o foarte bună colaborare.

 

Proiecte

Ca proiect unicat au fost cursurile de limba germană, care au fost întrerupte, deşi avem solicitări şi în prezent, însă nu avem unde să le mai organizăm.

 

Din păcate, nu putem să facem proiecte pentru viitor fără un sediu care să ne permită desfăşurarea activităţii în grup.

 

Diverse

Datorită sponsorilor noştri, Wilhelm Molitor şi prof. Dan Grigoriu, am putut organiza în alte locaţii, contra cost, Ziua Deportatului, sărbătorirea Paştelui şi a Crăciunului.

 

Comunicarea cu membrii Forumului a fost redusă, dar în limita posibilităţilor ne-am achitat de sarcinile trasate, având şi sprijin din partea conducerii Forumului Regional.